Hos oss kan du delbetala via Klarna.

Frågor och svar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om våra kurser som vi får.

Risk 2

Vad händer om jag blir underkänd på risktvåan?

Om du blir underkänd på riskvåan, kommer du att behöva boka om din utbildning för nytt genomförande.

Vid kollision/komplikation med bil så har vi rätt till ta ut avgift på självriskkostnaden.

Får jag ha med mig någon till min utbildning?

Nej. Bokningen avser endast för den person som skall gå utbildningen.

Kan jag byta kurstid?

För byte av kurstid behöver du kontakta oss på mail via info@arlandahalkbana.se. Du får ej dyka upp på kurstillfälle där du inte är bokad.

När kan jag avboka min riskutbildning?

Senast 72 timmar innan kursstart ska avbokning senast göras. Om avbokning görs för tidigt inpå kursstart kommer du att bli debiterad för utbildningen. Vid avbokad kurs tillkommer en administrativ avgift om 250 kr.

Kan chauffören vänta på mig, jag är försenad till upphämtningen?

Nej. Om du är försenad till upphämtningen så kommer du behöva ta dig till halkbanan på egen hand. Planera din väg till Märsta station i god tid innan kursdag.

Är det manuell eller automat bil på risktvåan?

Samtliga bilar på risktvåan är automatväxlade fordon.

Vad händer om jag kommer försent?

Om du kommer sen till din utbildning så kommer du bli nekad vid tillträde. Samtliga riskutbildningar är obligatoriska enligt Transportstyrelsens krav. Om du kommer försent behöver du avlägga en ny kostnad för ny kurs.

Vad är syftet med risktvåan?

En central målsättning med risktvåan är att skapa ökad förståelse för risker med bilkörning i olika slags väglag och under olika förhållanden. I detta ingår exempelvis:
– att förstå ditt och fordonets begränsningar under olika förhållanden
– att få insikt i och förståelse för körning i halt väglag

Vad innehåller risktvåan?

Risktvåan kallas ofta för ”halkkörningen”, men faktum är att själva halkkörningen bara är ett moment av flera under utbildningens gång. Exakt hur utbildningen är strukturerad kan variera något, men följande moment är återkommande:
– Legitimationskontroll
– Introduktion & alkotest
– Teoretiskt avstamp (om syftet och målsättning med utbildningen)
– Krocktest (frivilligt moment där man får testa hur det är att krocka i cirka 7-8 km/tim genom att åka fastspänd i en stol nedför en ramp)
– Ta sig ut ur upp-och-ner-vända bilen (frivilligt moment)
– Halkkörning

Vilka är kraven för att få genomföra risktvåan?

Rent generellt så rekommenderas att denna riskutbildning utförs av körkortsstudenter med god vana av bilkörning. En tumregel är att du bör vara så pass skicklig bakom ratten att du kunskapsmäsigt är redo för uppkörningen när du genomgår risktvåan. Under risktvåan så kommer du att få köra bil på egen hand. Och för att du ska kunna tillgodogöra dig alla moment så krävs det att du har god vana av bilkörning.

Hur lång tid tar risktvåan att genomföra?

Vanligtvis någonstans mellan 3 till 4 timmar.

Kan man bli underkänd?

Först och främst är risktvåan ett utbildningsmoment, inte ett ”prov”. Om du följer utbildningsledarens instruktioner och deltar i alla moment så har du alla förutsättningar för att klara dig bra och erhålla ditt intyg.

”Underkänd” blir du endast är om du har så pass dåliga körkunskaper att läraren anser att du inte kan tillgodogöra dig utbildningsmomenten på ett tillfredställande sätt. Då blir du nekad intyg och måste göra om utbildningen.

Motorcykel

Jag har redan gjort Risk 1 för B-behörighet, måste jag gå Riskettan för MC?

Ja, för att ta MC-kort måste man gå Risk 1 för behörighet A. Det är stor skillnad på att köra MC jämfört med bil, därför är innehållet i kurserna olika.

Har ni någon sänkt mc?

Ja, för dig som är kort har vi 1 st sänkt motorcykler för att det ska vara lättare att nå ner till marken när man startar, stannar och står still. Meddela oss på mejl när du bokar så att vi säkerställer att den är ledig

Kan jag köra med min egen motorcykel på lektionerna?

Ja, på vår bana kan du ta med din motorcykel så länge den är försäkrad.

Behöver jag ha egen MC-utrustning när jag kör hos er?

All MC-utrustning ingår under körlektionerna. Du får gärna köra med egen utrustning men den ska ha godkända skydd och vara avsedd för MC. Skyddskläderna ska vara av skinn eller annat kraftigt material med knä- och armbågsskydd samt skyddsglasögon eller motsvarande, kraftiga stövlar eller kängor, handskar, ryggskydd och integralhjälm. Utrustningen ska vara fri från skador, vi ersätter inte skadad utrustning.

Hur ansöker jag om körkortstillstånd för Motorcykel?

Du ansöker digitalt på Transportstyrelsen. Ansökan behöver kompletteras med ett synintyg, många optiker utför synundersökning på 10 min utan tidsbokning. Välj en optiker som har möjlighet att skicka synintyget elektroniskt till Transportstyrelsen om du vill ha en snabbare handläggning.

Behöver jag körkortstillstånd för Motorcykel?

Nej, du behöver inte körkortstillstånd hos oss för att övningsköra eller göra Riskettan eller Risktvåan för Mc eftersom vi har egen inhängad bana. Men man behöver tillståndet för att kunna boka kunskaps- och förarprov.