Hos oss kan du delbetala via Klarna.
5999 kr
Praktiskt, halkbana

Körkort för moped

Visste du att du hos oss på Arlanda Halkbana även kan ta körkort med behörighet AM för moped klass I? Teorilektionerna hålls digitalt via ZOOM och körningen sker på vår halkbana. Det är enklare och smidigare än man kan tro. Läs mer och boka din kurs nedan.

Erbjudande

Köp ett riskpaket!

Hos oss kan du fåt ett paketpris för hela din riskutbildning. Du kan välja att boka båda dina utbildningar på samma dag, i mån av plats, eller välja att genomföra dem på olika dagar. Ett flexibelt och bra sätt för dig att själv kunna välja hur och när du vill genomföra din utbildning.

För att ta del av paketpriset börjar du med att boka halkbanan.

Gör bokning

Information om kursen

Vad är en klass I moped?

Vi ska först reda ut begreppen lite. I Sverige har vi två typer av mopeder: klass I och klass II. Klass II är den ”lättare” mopeden, eller den med mindre effekt. Den får köras i högst 25 km/timme och ha en motor på max 1 kilowatt. Till denna sorts moped behöver du ett så kallat förarbevis.

Den andra varianten är moped klass I. Denna kallas även EU-moped. Denna är lite ”tyngre”, det vill säga den har högre effekt, och får köras i en maxhastighet på 45 km/ timmen. Den måste också vara försedd med en registreringsskylt och den kräver att föraren har körkort. Det här körkortet kallas AM-körkort, eller mopedkörkort.

Vad krävs för att få ett mopedkörkort?

Det finns vissa krav du måste uppfylla för att få köra moped klass I:

  • Du har fyllt 15 år.
  • Du är permanent bosatt i Sverige eller har studerat här i minst 6 månader.
  • Du har ett körkortstillstånd.
  • Du har genomgått en utbildning hos en behörig utbildare.
  • Du har klarat provet för ett AM-körkort

Hur gör du om du vill ta ett mopedkörkort?

Först och främst behöver du ansöka om körkortstillstånd. Du skickar in din ansökan tillsammans med ett syntest till Transportstyrelsen. På Transportstyrelsen beslutar de sedan om du är lämpad för att ta ett mopedkörkort. De tittar bland annat på din hälsa och andra personliga faktorer som har betydelse för att du ska kunna framföra ett fordon säkert i trafiken.

Därefter är det dags att hitta en bra utbildare där du kan gå din utbildning och även övningsköra. Tänk på att det inte är tillåtet att övningsköra moped privat. Du får alltså bara övningsköra med en behörig utbildare. Hos oss på Arlanda Halkbana hittar du behöriga och skickliga utbildare som vägleder dig steg för steg, allt från den dag du fyller i din körkortsansökan till dess du står med ditt mopedkörkort i handen.

Utbildningens delar

Utbildningen för att ta ett AM-körkort är minst 12 timmar lång. Den är uppdelad i en teoretisk och en praktisk del. Den praktiska delen är minst 4 timmar lång. Hur lång tid kursen tar för din del beror på hur du klarar de olika delarna. En bra utbildare låter dig inte gå vidare till nästa etapp förrän du behärskar den föregående fullt ut. Detta för att du säkert ska kunna klara det prov du måste göra efter avslutad kurs.

  • Praktiskt – Här får du övningsköra tillsammans med en utbildare och får även grundläggande kunskaper om vad en moped är och hur den fungerar.
  • Teoretiskt – I den teoretiska delen lär du dig om trafikregler, faror i trafiken och rent allmänt om hur du blir en säker mopedförare. Du måste kunna vägskyltar och olika regler som gäller när du kör ett motorfordon. Vidare får du lära dig vad som händer när man kör i olika väglag och väder, vad du gör om fordonet går sönder och hur du ska uppträda mot dina medtrafikanter. Det ingår även en del som handlar om miljön. Bland annat är det viktigt att du lär dig köra på ett miljövänligt sätt. Detta är inte bara snällt mot människor, djur och natur utan är också bra för din plånbok. Du kan spara många tusenlappar om du vet hur du kör din EU-moppe på rätt sätt.

Kunskapsprovet

När din utbildare anser att du tagit till dig alla nödvändiga kunskaper och att du behärskar att köra moped ute på vägarna kan du eller din lärare boka tid för kunskapsprovet. Provet består av 70 frågor och du måste ha rätt på 52 av dem för att bli godkänd och få ditt körkort. Du har 50 minuter på dig att besvara frågorna så du har gott om tid att tänka igenom varje fråga ordentligt. Vårt tips är att du tar det lugnt på provet och läser igenom frågorna ordentligt. Att hasta igenom ett teoriprov är aldrig bra, och att bli underkänd för att du läste lite slarvigt är aldrig roligt.

När du är klar med kunskapsprovet får du direkt veta om du blivit godkänd eller ej. Om du inte blir godkänd är det bara att sätta sig ner med böcker och material och lära dig ännu bättre. Chanserna att du klarar provet redan vid ditt första försök är dock väldigt stora om du väljer en bra utbildare.

På Arlanda Halkbana  kan du vara säker på att få en professionell och kvalitetsmässigt bra utbildning. Och vi släpper inte iväg dig att göra teoriprovet innan vi är helt säkra på att du har fått allt med dig som du behöver för att bli godkänd på det.

Gör din bokning

Observera: Var noggrann i nästa steg att skriva ner namn och personnummer på samtliga elever som ska delta i kursen.

Välj kurstillfälle

Villkor

  • För att du ska få genomföra riskutbildningen är det mycket viktigt att du till utbildningstillfället tar med dig en giltig, svensk legitimation. Till exempel ett pass, ID eller körkort.
  • Avbokning av kurs sker senast 3 dagar innan kursstart (72 h).
  • Vid missat kurstillfälle utan avbokning debiteras hela beloppet.
  • Vid sjukdom godkänns enbart avbokning med läkarintyg.
  • Om du bokar en svensktalande kurs måste du göra dig förstådd, vi har inte möjlighet att erbjuda tolk. Är man engelsktalande bokar man in sig på de engelska kurserna.